Назад

Przywóz do UE żywności pochodzenia zwierzęcego

Artykuł zgodny ze stanem prawnym na dzień: 2025-02-03

Aby zminimalizować ryzyko występowania chorób zakaźnych zwierząt na terenie Unii Europejskiej, stosuje się w niej restrykcyjne zasady wprowadzania niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego. Co warto wiedzieć? Jakie warunki należy spełnić, by przywieźć produkty pochodzenia zwierzęcego do UE? Odpowiadamy.

Przepisów i zawartych w nich wymogów dotyczących wwozu na teren UE produktów pochodzenia zwierzęcego należy szukać w rozporządzeniu delegowanym Komisji (UE) nr 2122/2019 z dnia 10 października 2019 r. uzupełniającym rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 w odniesieniu do niektórych kategorii zwierząt i towarów zwolnionych z kontroli urzędowych w punktach kontroli granicznej i w odniesieniu do określonych kontroli bagażu osobistego pasażerów i małych przesyłek towarów wysyłanych do osób fizycznych i nieprzeznaczonych do wprowadzenia do obrotu oraz zmieniającym rozporządzenie Komisji (UE) nr 142/2011.

Procedury opisane w ww. rozporządzeniu nie mają zastosowania do przewozu produktów pochodzenia zwierzęcego pomiędzy państwami członkowskimi UE lub produktów pochodzących z Andory, Liechtensteinu, Norwegii, San Marino i Szwajcarii.

Ważne! Wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, które nie spełniają wymogów określonych w przepisach, należy oddać po przybyciu do jednego z krajów UE, aby mogły zostać usunięte pod nadzorem urzędowym. Za niezgłoszenie takich produktów grozi kara grzywny lub wszczęcie postępowania karnego.

 

Warunki i limity wagowe

Do Unii Europejskiej można wwozić produkty pochodzenia zwierzęcego jeżeli są to:

  • przesyłki na własny użytek, które zawierają mięso, mleko, produkty mięsne lub przetwory mleczne (inne niż mleko początkowe w proszku, inne preparaty do początkowego żywienia niemowląt, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego i karma dla zwierząt domowych wymagana ze względów zdrowotnych), pod warunkiem, że pochodzą one z Wysp Owczych lub Grenlandii, a ich waga nie przekracza 10 kg na osobę.

 

  • przesyłki na własny użytek, które zawierają mleko początkowe w proszku, inne preparaty do początkowego żywienia niemowląt i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, pod warunkiem, że:
  • pochodzą one z Wysp Owczych lub Grenlandii, a ich łączna waga nie przekracza 10 kg na osobę, oraz że:

            a) produkt nie wymaga chłodzenia do czasu spożycia,

            b) produkt stanowi pakowany produkt firmowy oraz

            c) opakowanie jest nienaruszone, chyba że jego zawartość jest w danej chwili w użyciu.

  • pochodzą one z innych krajów (innych niż Wyspy Owcze lub Grenlandia), a ich łączna ilość nie przekracza 2 kg na osobę, oraz że:

            a) produkt nie wymaga chłodzenia do czasu spożycia;

            b) produkt stanowi pakowany produkt firmowy; oraz

            c) opakowanie jest nienaruszone, chyba że jego zawartość jest w danej chwili w użyciu.

 

  • przesyłki na własny użytek, które zawierają karmę dla zwierząt domowych wymaganą ze względów związanych ze zdrowiem zwierzęcia domowego towarzyszącego pasażerowi, pod warunkiem, że:
  • pochodzą one z Wysp Owczych lub Grenlandii, a ich łączna waga nie przekracza 10 kg na osobę, oraz że:

            a) produkt nie wymaga chłodzenia do czasu spożycia;

            b) produkt stanowi pakowany produkt firmowy; oraz

            c) opakowanie jest nienaruszone, chyba że jego zawartość jest w danej chwili w użyciu.

  • pochodzą one z innych krajów (innych niż Wyspy Owcze lub Grenlandia), a ich łączna ilość nie przekracza 2 kg na osobę, oraz że:

            a) produkt nie wymaga chłodzenia do czasu spożycia;

            b) produkt stanowi pakowany produkt firmowy; oraz

            c) opakowanie jest nienaruszone, chyba że jego zawartość jest w danej chwili w użyciu.

 

  • przesyłki produktów rybołówstwa na własny użytek (w tym ryb świeżych, suszonych, gotowanych, peklowanych lub wędzonych oraz niektórych skorupiaków, np. krewetek, homarów, martwych małży i martwych ostryg), pod warunkiem że:
  • ryby świeże są wypatroszone,
  • waga produktów rybołówstwa, na osobę, nie przekracza 20 kg albo wagi jednej ryby, jeśli ryba ta waży co najmniej 20 kg.

Ograniczenia te nie mają zastosowania do produktów rybołówstwa z Wysp Owczych lub Grenlandii.

 

  • inne produkty pochodzenia zwierzęcego, np. miód, żywe ostrygi, żywe małże i ślimaki, pod warunkiem że:
  • pochodzą one z Wysp Owczych lub Grenlandii, a ich łączna waga nie przekracza 10 kg na osobę,
  • pochodzą one z innych krajów (innych niż Wyspy Owcze lub Grenlandia), a ich łączna waga nie przekracza 2 kg na osobę.

 

Większe ilości produktów

Do Unii Europejskiej można wwozić lub wysyłać większe ilości produktów pochodzenia zwierzęcego tylko wtedy, gdy spełniają one wymogi dotyczące przesyłek handlowych, w tym:

  • wymogi dotyczące świadectw określone w odpowiednim świadectwie urzędowym UE,
  • wymogi dotyczące przedstawienia towarów oraz odpowiedniej dokumentacji przy wjeździe do UE w punkcie kontroli granicznej UE.

 

Zwolnienie z ograniczeń

Istnieje grupa produktów zwolnionych z ograniczeń (wymienionych w części „Warunki i limity wagowe). Warunkiem jest spełnienie wymogów zawartych w art. 3 ust. 1 lit. a) rozporządzenia delegowanego (UE) 2021/630. Do grupy produktów zwolnionych z ograniczeń (spełniających wymogi) zaliczają się: 

  • wyroby cukiernicze (w tym cukierki), biała czekolada i pozostałe przetwory spożywcze, niezawierające kakao oraz wyroby cukiernicze (w tym cukierki), czekolada i inne przetwory spożywcze, wyroby do smarowania oraz przetwory do sporządzania napojów, zawierające kakao,
  • makarony, makaron typu nitki (noodle) i kuskus,
  • przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych, przetwory spożywcze otrzymane z nieprażonych płatków zbożowych lub z mieszaniny nieprażonych płatków zbożowych i prażonych płatków zbożowych lub zbóż spęcznionych (na przykład śniadaniowe przetwory zbożowe, muesli, granola) i przetwory spożywcze otrzymane z ryżu i innych zbóż,
  • chleb, bułki, ciasta i ciastka, gotowe pieczywo cukiernicze, herbatniki (w tym krakersy), gofry i wafle, sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe oraz czipsy i chrupki (w tym czipsy i chrupki ziemniaczane),
  • oliwki nadziewane rybami,
  • ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej),
  • cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty,
  • pasta miso zawierająca niewielką ilość bulionu rybnego i sos sojowy zawierający niewielką ilość bulionu rybnego,
  • buliony i przyprawy do zup pakowane z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego,
  • suplementy diety pakowane z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego zawierające przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego (w tym glukozaminę, chondroitynę lub chitozan),
  • likiery i kordiały.

Produkty złożone mające w składzie jako produkty pochodzenia zwierzęcego wyłącznie enzymy, środki aromatyzujące, dodatki lub witaminę D3 są zwolnione z ograniczeń (wymienionych w części „Warunki i limity wagowe), pod warunkiem że spełniają wymogi art. 3 ust. 1 lit. b) rozporządzenia delegowanego (UE) 2021/630.

 

 

Wojciech Napora (Powroty.gov.pl)

 

Źródło:

Główny Inspektorat Weterynarii.