Przywóz do UE żywności pochodzenia zwierzęcego
Artykuł zgodny ze stanem prawnym na dzień: 2025-02-03
Aby zminimalizować ryzyko występowania chorób zakaźnych zwierząt na terenie Unii Europejskiej, stosuje się w niej restrykcyjne zasady wprowadzania niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego. Co warto wiedzieć? Jakie warunki należy spełnić, by przywieźć produkty pochodzenia zwierzęcego do UE? Odpowiadamy.
Przepisów i zawartych w nich wymogów dotyczących wwozu na teren UE produktów pochodzenia zwierzęcego należy szukać w rozporządzeniu delegowanym Komisji (UE) nr 2122/2019 z dnia 10 października 2019 r. uzupełniającym rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 w odniesieniu do niektórych kategorii zwierząt i towarów zwolnionych z kontroli urzędowych w punktach kontroli granicznej i w odniesieniu do określonych kontroli bagażu osobistego pasażerów i małych przesyłek towarów wysyłanych do osób fizycznych i nieprzeznaczonych do wprowadzenia do obrotu oraz zmieniającym rozporządzenie Komisji (UE) nr 142/2011.
Procedury opisane w ww. rozporządzeniu nie mają zastosowania do przewozu produktów pochodzenia zwierzęcego pomiędzy państwami członkowskimi UE lub produktów pochodzących z Andory, Liechtensteinu, Norwegii, San Marino i Szwajcarii.
Ważne! Wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, które nie spełniają wymogów określonych w przepisach, należy oddać po przybyciu do jednego z krajów UE, aby mogły zostać usunięte pod nadzorem urzędowym. Za niezgłoszenie takich produktów grozi kara grzywny lub wszczęcie postępowania karnego.
Warunki i limity wagowe
Do Unii Europejskiej można wwozić produkty pochodzenia zwierzęcego jeżeli są to:
- przesyłki na własny użytek, które zawierają mięso, mleko, produkty mięsne lub przetwory mleczne (inne niż mleko początkowe w proszku, inne preparaty do początkowego żywienia niemowląt, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego i karma dla zwierząt domowych wymagana ze względów zdrowotnych), pod warunkiem, że pochodzą one z Wysp Owczych lub Grenlandii, a ich waga nie przekracza 10 kg na osobę.
- przesyłki na własny użytek, które zawierają mleko początkowe w proszku, inne preparaty do początkowego żywienia niemowląt i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, pod warunkiem, że:
- pochodzą one z Wysp Owczych lub Grenlandii, a ich łączna waga nie przekracza 10 kg na osobę, oraz że:
a) produkt nie wymaga chłodzenia do czasu spożycia,
b) produkt stanowi pakowany produkt firmowy oraz
c) opakowanie jest nienaruszone, chyba że jego zawartość jest w danej chwili w użyciu.
- pochodzą one z innych krajów (innych niż Wyspy Owcze lub Grenlandia), a ich łączna ilość nie przekracza 2 kg na osobę, oraz że:
a) produkt nie wymaga chłodzenia do czasu spożycia;
b) produkt stanowi pakowany produkt firmowy; oraz
c) opakowanie jest nienaruszone, chyba że jego zawartość jest w danej chwili w użyciu.
- przesyłki na własny użytek, które zawierają karmę dla zwierząt domowych wymaganą ze względów związanych ze zdrowiem zwierzęcia domowego towarzyszącego pasażerowi, pod warunkiem, że:
- pochodzą one z Wysp Owczych lub Grenlandii, a ich łączna waga nie przekracza 10 kg na osobę, oraz że:
a) produkt nie wymaga chłodzenia do czasu spożycia;
b) produkt stanowi pakowany produkt firmowy; oraz
c) opakowanie jest nienaruszone, chyba że jego zawartość jest w danej chwili w użyciu.
- pochodzą one z innych krajów (innych niż Wyspy Owcze lub Grenlandia), a ich łączna ilość nie przekracza 2 kg na osobę, oraz że:
a) produkt nie wymaga chłodzenia do czasu spożycia;
b) produkt stanowi pakowany produkt firmowy; oraz
c) opakowanie jest nienaruszone, chyba że jego zawartość jest w danej chwili w użyciu.
- przesyłki produktów rybołówstwa na własny użytek (w tym ryb świeżych, suszonych, gotowanych, peklowanych lub wędzonych oraz niektórych skorupiaków, np. krewetek, homarów, martwych małży i martwych ostryg), pod warunkiem że:
- ryby świeże są wypatroszone,
- waga produktów rybołówstwa, na osobę, nie przekracza 20 kg albo wagi jednej ryby, jeśli ryba ta waży co najmniej 20 kg.
Ograniczenia te nie mają zastosowania do produktów rybołówstwa z Wysp Owczych lub Grenlandii.
- inne produkty pochodzenia zwierzęcego, np. miód, żywe ostrygi, żywe małże i ślimaki, pod warunkiem że:
- pochodzą one z Wysp Owczych lub Grenlandii, a ich łączna waga nie przekracza 10 kg na osobę,
- pochodzą one z innych krajów (innych niż Wyspy Owcze lub Grenlandia), a ich łączna waga nie przekracza 2 kg na osobę.
Większe ilości produktów
Do Unii Europejskiej można wwozić lub wysyłać większe ilości produktów pochodzenia zwierzęcego tylko wtedy, gdy spełniają one wymogi dotyczące przesyłek handlowych, w tym:
- wymogi dotyczące świadectw określone w odpowiednim świadectwie urzędowym UE,
- wymogi dotyczące przedstawienia towarów oraz odpowiedniej dokumentacji przy wjeździe do UE w punkcie kontroli granicznej UE.
Zwolnienie z ograniczeń
Istnieje grupa produktów zwolnionych z ograniczeń (wymienionych w części „Warunki i limity wagowe). Warunkiem jest spełnienie wymogów zawartych w art. 3 ust. 1 lit. a) rozporządzenia delegowanego (UE) 2021/630. Do grupy produktów zwolnionych z ograniczeń (spełniających wymogi) zaliczają się:
- wyroby cukiernicze (w tym cukierki), biała czekolada i pozostałe przetwory spożywcze, niezawierające kakao oraz wyroby cukiernicze (w tym cukierki), czekolada i inne przetwory spożywcze, wyroby do smarowania oraz przetwory do sporządzania napojów, zawierające kakao,
- makarony, makaron typu nitki (noodle) i kuskus,
- przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych, przetwory spożywcze otrzymane z nieprażonych płatków zbożowych lub z mieszaniny nieprażonych płatków zbożowych i prażonych płatków zbożowych lub zbóż spęcznionych (na przykład śniadaniowe przetwory zbożowe, muesli, granola) i przetwory spożywcze otrzymane z ryżu i innych zbóż,
- chleb, bułki, ciasta i ciastka, gotowe pieczywo cukiernicze, herbatniki (w tym krakersy), gofry i wafle, sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe oraz czipsy i chrupki (w tym czipsy i chrupki ziemniaczane),
- oliwki nadziewane rybami,
- ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej),
- cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty,
- pasta miso zawierająca niewielką ilość bulionu rybnego i sos sojowy zawierający niewielką ilość bulionu rybnego,
- buliony i przyprawy do zup pakowane z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego,
- suplementy diety pakowane z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego zawierające przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego (w tym glukozaminę, chondroitynę lub chitozan),
- likiery i kordiały.
Produkty złożone mające w składzie jako produkty pochodzenia zwierzęcego wyłącznie enzymy, środki aromatyzujące, dodatki lub witaminę D3 są zwolnione z ograniczeń (wymienionych w części „Warunki i limity wagowe), pod warunkiem że spełniają wymogi art. 3 ust. 1 lit. b) rozporządzenia delegowanego (UE) 2021/630.
Wojciech Napora (Powroty.gov.pl)
Źródło:
Główny Inspektorat Weterynarii.